Pazartesi, Mayıs 12, 2025

Haftanın En Çok Okunanları

Son Yazılar

İlişkiler Ve Cinsel Mitler: Ya İnandığın Şeyler Bir Şehir Efsanesiyse

Geçmişten günümüze tüm toplumların cinsellik anlayışı, cinselliklerini yaşayışı ve bunu romantik ilişkiye yansıtması, her çiftte farklılık gösterir. Sosyolojik gözlemlerim sonucunda, inşa edilen bazı cinsellik kalıplarının romantik ilişki üzerindeki etkilerini fark ettim. Bu etkilerin ilişkiye nasıl yansıdığını ve çiftlerin bunlarla nasıl mücadele edip edemediklerini gözlerimle size aktarmak istiyorum. Çünkü burada derin bir yanlışlık ve fark edilmeyen, gün yüzüne çıkmamış algılar var. Bunları sizlerle paylaşarak, ilişkinize derinlemesine bakmanızı sağlamayı amaçlıyorum.

Cinsellik Hakkında Konuşuyor Musunuz?

Hep sormaktan keyif aldığım sorular şunlardır:

“Bir romantik ilişki içinde veya bir ilişkiniz olmadan ya da evlilik çemberinde, cinsellik etkinliğiniz hakkında öncesinde bir konuşma yapıyor musunuz? Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda neler yapacağınızı biliyor musunuz ya da olumsuz duygulara kapılıyor musunuz ve bunları hissettiğinizde nasıl başa çıkıyorsunuz, yönteminiz ne?” (Öz & Kısa, 2023:211)  

Ya da bir diğer sorum:

“Evlilik törenlerinizi önemsediğiniz kadar, partnerinizle bundan sonraki yaşamınızda cinsellik hayatınızı önemsiyor musunuz? Yoksa sadece üremek, boşaltım, biyolojik faktör, temel ihtiyaç, görev gibi mi bakıyorsunuz? Ya da yaşamın sizi bir noktaya getirdiğinde, bu zamana kadar bildiğiniz şeylerin yanlış olduğunu öğrendiğinizde, bunu dönüştürmek için araştırmaya çıkıyor musunuz?”  

Şunu bilmelisiniz ki yalnız değilsiniz. Bu sorulara kafa yoran çok az insan var. Çünkü toplumumuzda ne yazık ki cinsellik, bir tabu, günah ya da ayıp meselesi olarak görülüyor. Bu eksikliği ve yanlışlığı kapatmak için doğru eğitim peşine düşüyoruz. Eksiklik hissetmek sizin suçunuz değil, ancak bunun üzerine gidip gitmemek, bilgilenmek sizin elinizde.  

Belki de diyorsunuz ki, “Hocam, ben ayıp ya da günah olarak görmüyorum, bende bunlar hiç yoktu.” Ama bir düşünün, belki bir cinsel mit taşıyorsunuz. Belki ilişkinizde yaşadığınız bir problem, cinsellik etkinliğinize yansıyor olabilir ya da tam tersi. (Akıncı, İlkkaracan, Karacık & Vardar, 2000:3-5)

Cinsel Mitler ve Yanlış İnançlar

Bu soruları kendinize sormak, ilişkinize fayda sağlayabilir. O zaman okumaya devam edin, çünkü doğru bildiğiniz yanlışlardan bahsedeceğim. İşte toplumda yaygın olan bazı cinsel mitler ve gerçekler:  

  • “Erkekler cinselliki her zaman ister ve buna her zaman hazırdır.” (YANLIŞ)  
  • “Cinsellikte erkek yönetici olmalı, her şeyi bilir ve cinsel eylemi erkek başlatmalıdır.” (YANLIŞ)  
  • “Cinsellik sadece penis-vajina birlikteliğinden ibarettir.” (YANLIŞ)  
  • “Cinsel kimlikler tektir ve değişimi mümkün değildir.” (YANLIŞ)  
  • “Mastürbasyon yapmak pis, zararlı ve günahtır.” (YANLIŞ)  
  • “Menopozdan sonra cinsellik hayatı biter.” (YANLIŞ)  
  • “Yaşlılıkla birlikte cinsellik de biter.” (YANLIŞ)  
  • “Hamilelik sürecinde cinsellik zararlıdır, bebek zarar görür.” (YANLIŞ)  
  • “Erkek, bedeninde yaşadığı olumsuz durumun sebebi kadını beğenmemesidir.” (YANLIŞ)  
  • “Cinsel aktivite sırasında konuşulmaz, dikkat dağılır.” (YANLIŞ)  
  • “Sevişmek, cinsel birleşme demektir.” (YANLIŞ) (Keçe, 2022)  
  • “Kadınların cinsel isteği azdır.” (YANLIŞ)  
  • “Sevişmeyi başlatan kadın ahlaksızdır.” (YANLIŞ)  
  • “Her erkek, her kadına nasıl zevk vereceğini bilir.” (YANLIŞ)  
  • “Erkek veya kadın, sevişmeye hayır dememelidir.” (YANLIŞ)  
  • “Bir kez cinsel sorun yaşanıyorsa, bu her zaman tekrarlanır.” (YANLIŞ)  
  • “İlk cinsel birleşme, kadın için çok zordur.” (YANLIŞ)  
  • “Öpüşme, dokunma gibi yakınlaşmalarla hamile kalınabilir.” (YANLIŞ)  
  • “Sevişme için bir şey yapılmaz, o kendiliğinden olur.” (YANLIŞ)  
  • “Tüm fiziksel yakınlaşmalar sevişmeyle sonuçlanmalıdır.” (YANLIŞ)  
  • “Cinsellik tektir, doğrusu budur.” (YANLIŞ) (Keçe, 2022)

Sonuç: Sağlıklı Bir Cinsellik İçin

Yukarıda bahsettiğim sadece birkaç cinsel mit. Doğru olduğundan emin olmadığınız hiçbir düşünceyle hareket etmemelisiniz. Çünkü cinsellik, ilk olarak seninle başlar: Kendi bedenini kabulle, dürtülerinle, hormonlarınla, istediklerinle. Bir saç rengi, ojenin rengi, sevdiğin bir koku, tıraş şekli, ayakkabı, sarılma, güzel bir söz duyma ya da söyleme gibi seni sen yapan, sana özgü şeylerle başlar cinsellik. Bir o kadar benzersiz ve kıymetlidir.

Cinsel aktivitelerde utandığın ya da yapmak istemediğin şeyler bir efsane olabilir ve bu, romantik ilişkine zarar verebilir. Bunları konuşarak ve doğru bir zemine oturtmak senin elinde. Unutma: Çarpık yanlış düşüncelerini değiştirirsen duyguların, duygularını değiştirirsen davranışların dönüşür. Bu döngüyü unutma.

Amacım, sağlıklı bir cinsellik alanı oluşturmak ve en temelinde cinsellik nedir sorusundan ziyade, cinsel mitlerle yola çıkarak yanlış düşünceleri ortadan kaldırarak, sağlıklı bir romantik ilişki ve cinsellik biçimi yaratmaktır. Kendiliğin için de bu, pek çok olumlu yan getirir. Saklanan, gizlenen cinsellik algına genel bir tanıma fırsatı vermektir. (Bozdemir & Özcan, 2011:38)

Kaynakça

  • Öz, M., & Kısa, C. (2023). Cinsellik ve duygular: Bir gözden geçirme. HABITUS Toplumbilim Dergisi, (4), 211–228. https://dergipark.org.tr  
  • Akıncı, N., İlkkaracan, İ. A., Karacık, E. N., & Vardar, S. (2000). Cinselliğimiz var. Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, 1–32.  
  • Keçe, C. (2022). Cinsel mitler ve romantik ilişki. Cisef.  
  • Bozdemir, N., & Özcan, S. (2011). Cinselliğe ve cinsel sağlığa genel bakış. Aile Hekimliği Temel Tıp Bilimler Dergisi, 5(4), 37–46.
Şennur Ergin
Şennur Ergin
2000 yılında Samsun'da doğan Şennur Ergin, lise hayatına kadar Samsun’da okumuş, daha sonra üniversite için Sinop Üniversitesi Sosyoloji bölümü lisans programına başlamıştır. Okulunu bölüm birincisi, fakülte ikincisi olarak yüksek onur derecesi ve başarı belgeleriyle başarıyla tamamlamıştır. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, sosyolog unvanıyla TSD (Türkiye Sakatlar (Engelliler) Derneği) Sinop Şubesi ve Sinop Huzurevi’nde saha çalışmaları yapmıştır. Uzun bir süredir Aile Danışmanlığı hizmeti vermektedir. İletişimi kuvvetli, çözüm odaklı çalışan, ileri görüşlü, geçmiş ve günümüz koşulları çerçevesinde kendini geliştirmeye çabalayan, yeniliğe açık bir karaktere sahiptir. Yasal olarak her konuyu araştıran, doğru bilgiler peşinde koşan ve gerçekçi bir kimliğe sahiptir. Çift ve Aile Danışmanlığı alanında okumalar yaparak ve gerekli terapi eğitimleri alarak akademik çalışmalarına, sahada ve online danışan kabulüne devam etmektedir. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi lisans eğitimine devam etmektedir. Sinop Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezinden 20 saatlik Aile Bakanlığı Çalışan Meslektaşları ile Üniversitenin hocalarından 2019 yılında Aile Koçluğu eğitimi almış, ardından Kariyeronline Eğitim Kurumu bünyesinde Uluslararası Onaylı Aile Danışmanlığı eğitimi almış ve Aile Bakanlığının belirttiği Aile Danışmanlığı unvanını Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Süpervizyon destekli vaka sunumu ve 104 vaka incelemesiyle birlikte almıştır. Ayrıca Bursa Mudanya Üniversitesi bünyesinde Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve Cinsel Terapi uygulayıcı eğitimlerini Aile Danışmanlığı odaklı yaklaşımıyla tamamlayarak bilgilerini tazelemiştir. Çeşitli mesleki eğitimlerle alanındaki bilgisini pekiştirmeye devam etmektedir. Aynı zamanda lisans tezini "Engelli Bireylerin, Çiftlerin, Ailelerin Benlik Sunumu Dijital Medya" başlıklı olarak 75 sayfadan oluşan bir tezle dijital sahada yapılan görüşmeler, resimler ve analizler sonucunda danışman hocasına sunmuş ve başarılı bir şekilde onay almıştır. 2023 yılından itibaren Aile Danışmanlığı hizmeti vermeye devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar