Sağlıklı bir psikoloji, kişinin kendisi ve çevresiyle uyumlu ilişkiler kurabilmesini sağlamaktadır. Kişi burada kendisinden ve çevresinden memnun olup, hayatını istediği biçimde düzenleyebilmektedir. Kendini değerli ve yeterli görmekte, çevresini de olumlu şekilde algılayabilmektedir. Öz bakımı yerinde olup, günlük işlerini ve sorumluluklarını rahatlıkla yerine getirebilmektedir. Günlük hayatın getirdiği problemlere yapıcı çözümler üretebilmektedir. Bu, kişinin hayatında hedeflerine ve değerlerine uygun bir yaklaşım benimsediği bir yolda rahatlıkla ilerleyebilmesini sağlamaktadır.
Psikolojik Sağlığın Bozulması ve Etkileri
Psikolojik sağlığın bozulması ile kişinin kendiyle ve çevresiyle uyumu da bozulmaktadır. Kişi çevresiyle sorunlar yaşamakta ve problem çözmekte zorlanmaktadır. Günlük işlerini yapmak, öz bakımını sağlamak artık yük haline gelmektedir. Kendine dair yetersizlik ve değersizlik duyguları burada kişinin olabilmektedir. Her psikolojik probleme ilişkin farklı olumsuz duygular, düşünceler ve davranışlar mevcuttur. Bu döngü, hayatına da yansıyarak onu yine içinde bulunduğu probleme ilişkin sonuçlara götürebilmektedir. Kişi pek çok problem yaşayabilmektedir.
Yaş Dönemlerine Göre Psikolojik Problemler
Farklı yaş dönemlerine göre farklı problemler de söz konusudur.
- Çocuklarda: Sınır ve öfke kontrol problemleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, konuşma problemleri, okul fobisi söz konusu olabilmektedir.
- Ergenlerde: Sınav kaygısı, arkadaş ilişkilerinde problemler, yeme bozukluğu ve beden dismorfik bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.
- Yetişkinlerde: Depresyon, panik bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu ve daha pek çok problem görülebilmektedir.
Psikolojik Tedaviye Ne Zaman Başvurulmalı?
Burada kişinin psikolojik sağlığının bozulduğunun farkına varması, tedavi için ilk basamaktır. Kişi farkına vardıktan sonra problemlerini çözmeye yönelik adımlar atmaya başlamaktadır. Kendi yöntemleriyle problemlerini çözmeye yönelebilmekte, kendine yardım kitaplarından faydalanabilmekte ya da uzman yardımına başvurabilmektedir. Eğer siz de psikolojik sağlığınızın bozulduğunu düşünüyorsanız bu adımları izleyebilirsiniz.
Her problemin doğası farklı olduğu ve her birey de biricik olduğu için herkese uygulanan psikoterapi yöntemi de farklı olacaktır. Bireyler genellikle olumsuz ve ciddi bir yaşam olayı ve kriz durumunda terapi almaya başlamaktadır. Ancak krize müdahale tabi ki daha zor olmakta ve uzun sürebilmektedir. Bu nedenle kriz durumuna gelmeden kişinin olumsuz gidişatı fark etmesi tedaviyi de kolaylaştırmaktadır. Yani ne kadar erken fark edilir ve tedavi sürecine başlanabilirse, o kadar iyi olacaktır.
Doğru Uzman Nasıl Seçilmeli?
Uzman seçimini doğru yapmak çok önemlidir. Ruh sağlığı uzmanı olması yani psikolog, psikiyatr ya da psikolojik danışman olmasına dikkat edilmelidir. İyi bir eğitim almış donanımlı bir uzman tercih sebebi olmalıdır. Uzmanın yüksek lisans eğitimi, aynı zamanda terapi eğitimi almış ve danışan tecrübesinin çok olması, danışanın da terapiden aldığı verimi arttırmaktadır. Doğru uzmandan yardım almamak, kişinin terapi sürecine ve tedaviye ilişkin umudunu da azaltmaktadır.
Psikolojik Yardım Almazsanız Ne Olur?
Psikolojik yardım, kişinin problemlerinin çözülmesini sağlayacaktır. Her danışana uygun bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Yardıma başvurulmadığı takdirde problemler çözülmeyecek, kişinin hayatında kayıplar yaşamasına neden olacaktır.
Psikolojik Yardım Almak Zayıflık mıdır?
Psikolojik problemler, pek çok kişinin hayatının belirli dönemlerinde yaşayabileceği normal bir durumdur. Terapiye başvurmak ise bir güç belirtisidir. Kişi artık sorunun olduğunun farkındadır. Bu nedenle iyileşmeye yönelik ilk adımı atmıştır.
Daha Sağlıklı Bir Psikoloji İçin Neler Yapılmalı?
Öncelikle psikolojik ve fiziksel sağlığın bir bütün olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kişinin fiziksel sağlığına da özen göstermesi, daha sağlıklı bir psikolojiyi de beraber getirecektir. Kişinin güçlü ve zayıf taraflarının farkında olması, güçlü taraflarını öne çıkararak zayıf yönlerini güçlendirmeye çalışması da daha sağlıklı bir psikolojiyi beraberinde getirecektir.
Psikolojik sağlığını nasıl koruyacağını öğrenmesi ve sağlıksız durum ya da olaylardan uzak durması kişinin faydasına olacaktır. Zayıf taraflarını kabul edebilmesi ve onlarla mutlu olması yine sağlıklı bir psikoloji için önemli ve gereklidir. Kişinin problemlerinin çözümüne yönelik okuyacağı kendine yardım kitapları da bir diğer seçenektir. Psikoloji alanında okunabilecek birçok kitap seçeneği mevcuttur. Burada probleme yönelik okumalar yapmak fayda sağlayıcı olacaktır.
Tabi ki uzman yardımı almak da bir diğer seçenektir. Uygun uzmana karar vermek ve yardım almak çok bilinçli bir durumdur. Başvurulan uzman, uygun terapi yöntemini belirleyecek ve çözüme yönelik müdahalelerde bulunacaktır. Danışanın terapi süreciyle iş birliği de tedaviyi olumlu yönde etkileyen bir diğer faktördür.
Sonuç: Psikolojik Sağlığın Önemi
Psikolojik sağlığın korunması ve iyileştirilmesine katkıda bulunmak dileğiyle. Umarım bu yazı sizin için fayda sağlayıcı olacaktır.