Ödev yaparken masanın başında dakikalarca oyalanan, bir konudan başka bir konuya atlayan, sık sık eşyalarını kaybeden, hızlıca sıkılıp motivasyonu düşen bir çocuk… Bunlar size tanıdık geldi mi? Dijital çağ ile hızlı uyaranlara maruz kalmaya alışmış günümüz çocuklarında, dikkat problemleri sıkça rastlanmaktadır. Peki ebeveynlerolarak evde neler yapabilirsiniz?
Dikkat becerisi aynı bir kas gibi çalıştırılıp güçlendirilebilir. Üstelik bunu eğlenceli hale getirmek de mümkün. İşte farklı ilgi alanlarında göre, evde çocuklarınız ile yapabileceğiniz çalışmalar…
Kap ya da Kaç!
Gerekli Materyaller:
-
2 farklı gruba ayrılabilecek yumuşak oyuncaklar. Örneğin; mavi ve kırmızı toplar ya da büyük ve küçük peluş oyuncaklar.
-
Oyuncakları atmak için bir sepet
Nasıl Oynanır?
Oyuncaklardan iki grup oluşturun. Örneğin, mavi toplar birinci, kırmızı toplar ikinci grup ya da küçük peluşlar birinci, büyük peluşlar ikinci grup olabilir.
Çocuğunuzdan, birinci gruba ait bir oyuncak fırlattığınızda onu yakalayıp sepete atmasını; ikinci gruba ait bir oyuncak fırlattığınızda ise ondan kaçmasını isteyin.
Çocuğunuz oyun ritmine alıştığı zaman hızınızı arttırarak daha eğlenceli ve gelişimi destekleyici bir hale getirebilirsiniz.
Bu etkinlik sayesinde; bölünebilir dikkat, seçici dikkat, sürdürülebilir dikkat ve reaksiyon becerileri üzerine pratik yapabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun dürtü kontrolü ile ilgili de gelişime ihtiyacı var ise oyuna küçük bir halı dahil edip, oyun boyunca halı üzerinden çıkmama kuralı ekleyebilirsiniz.
Balonla Hikaye Avı!
Gerekli Materyaller:
-
Küçük kağıtlar ve kalem
-
1 adet balon
-
1 adet kap veya kutu
Nasıl Oynanır?
Küçük kağıtlara çocuğunuzun ilgi alanına göre 5’er tane karakter, mekân, eşya ve duygu ismi yazın. (Örneğin: Karakterler: Astronot, Prenses, Süper Kahraman – Mekânlar: Orman, Denizaltı, Uzay – Eşyalar: Kılıç, Fener, Sandalye – Duygular: Mutlu, Korkmuş, Heyecanlı)
Tüm kağıtları katlayıp bir kaba koyun.
Çocuğunuzdan balon sektirmeye başlamasını isteyin.
Balonu sektirirken kaptan bir kağıt seçerek çıkan kelimeye göre hikaye oluşturmaya başlasın.
Son kağıdı açana kadar balonu havada tutmasını ve her yeni kelimeyi hikayeye dahil etmesini isteyin.
Bu etkinlik sayesinde yaratıcılık, bölünebilir dikkat, sürdürülebilir dikkat ve reaksiyon becerileri üzerine pratik yapabilirsiniz. Etkinliği zorlaştırmak isterseniz oyun sırasında sağ el, sol el, sağ diz gibi çocuğunuzun balona dokunabileceği vücut bölgelerini sınırlandırabilirsiniz.
Bir Önceki Neydi?
Gerekli Materyaller:
-
1 adet yastık veya denge diski
Nasıl Oynanır?
Çocuğunuzdan yastığın üzerine çıkmasını ve tek ayak üzerinde durmasını isteyin.
Çocuğunuz dengede durmaya çalışırken ona basit sorular sormaya başlayın. İlk sorunuza her zaman kendi ismini söyleyerek cevap versin. Diğer sorularda ise bir önceki sorunun cevabını isteyerek devam edin. Örneğin:
Siz: “Adın ne?”
Çocuk: “Ali” (Her zaman kendi ismini söyler.)
Siz: “Kaç yaşındasın?”
Çocuk: “Ali” (Bir önceki cevabı söyler.)
Siz: “En sevdiğin yemek ne?”
Çocuk: “5” (Yaşını söylemesi gerekir.)
Siz: “Bugün hava nasıl?”
Çocuk: “Makarna” (Önceki cevabı verir.)
Çocuğunuz yanlış cevap verdiğinde oyun yeniden başlar. Oyun yeniden başladığında ayak değiştirmeyi unutmayın.
Oyunu zorlaştırmak için: Daha hızlı sorular sorabilir, dengeyi daha fazla bozacak bir zemine geçebilir ya da soruları karmaşıklaştırabilirsiniz ( “En mutlu olduğun gün?”, “En son korktuğun an?”, “İlk öğretmeninin adı?”…)
Bu etkinlik sayesinde seçici dikkat, bölünebilir dikkat, sürdürülebilir dikkat, çalışan bellek, denge ve motor koordinasyon becerileri üzerine pratik yapabilirsiniz.
Yazarken Çiz, Çizerken Yaz!
Gerekli Materyaller:
-
Küçük kağıtlar ve 2 tane kalem
-
Bir kap veya kutu
-
Defter veya çizim kağıdı
Nasıl Oynanır?
Kağıtlara rastgele kelimeler yazın ve bunları katlayıp bir kaba yerleştirin. Örneğin; güneş, okul, yılan, sarı, vazo, sıcak, yağmur, orman, araba…
Sağ ve sol eliniz için iki farklı kağıt hazırlayın.
Kabın içinden bir kelime çekin.
Hakim elinizle (hangi elinizle yazı yazıyorsanız) seçtiğiniz kelimeyi tekrar tekrar yazmaya başlayın.
Aynı anda, diğer elinizle bu kelimenin size çağrıştırdığı ilk şeyi çizin.
Çiziminiz bitene kadar hakim elinizle kelimeyi yazmaya devam edin.
Çizim tamamlanınca yeni bir kağıt seçebilirsiniz.
Örnek: Eğer çektiğiniz kelime “güneş” ise:
Sağ elinizle “güneş” kelimesini defalarca yazarken,
Sol elinizle bir plaj şemsiyesi çizebilirsiniz.
Bu etkinlik sayesinde bölünebilir dikkat, sürdürülebilir dikkat, çalışan bellek, ince motor beceri ve yaratıcılık becerileri üzerine pratik yapabilirsiniz. Oyunu daha da zorlaştırmak isterseniz kelimeleri tersten yazmayı deneyebilirsiniz.
Etkinlikleri Daha Verimli Hale Getirmek İçin Neler Yapabiliriz?
Dikkat becerisinin gelişebilmesi için düzen ve zaman çok önemlidir. Birkaç kez yapılan etkinliklerle büyük farklar yakalamak ne yazık ki mümkün değildir. Çocuklarınızın gelişimini destekleyebilmek için bu çalışmaları düzenli bir şekilde sürdürmeli, sabırlı ve istikrarlı olmalısınız.
Gelişim bir yolculuktur. Çocuğunuzun kendi hızında ilerlemesine izin verin, etkinliklerde zorlandığında motivasyonunu kaybetmemesi için küçük başarılarını kutlamayı ve süreci eğlenceli hale getirmek için bol kahkaha atmayı ihmal etmeyin.
Etkinlikleri daha keyifli hale getirmek için tüm aile bireylerinin katıldığı oyun saatleri düzenleyebilirsiniz. Böylece ailecek kaliteli vakit geçirirken, çocuğunuzun dikkat becerileri üzerine de çalışabilirsiniz. Oyunları kimin yöneteceğini belirlemek ve yönetimi sırasıyla ele almak çocuğun motivasyonunu artırabilir. Gelişimini takip etmek için de “skor günlüğü” tutabilirsiniz.
Ayrıca dikkatin gelişebilmesi için bozucu etkenleri azaltmak da çok önemlidir. Çocukların ekran süresini kısıtlamak, rafine şeker ve paketli gıda tüketimini azaltmak, gelişimi hızlandıran önemli adımlardır. Bunun yanı sıra, duygusal faktörlerin de dikkat becerisini olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmamak gerekir. Dikkat eksikliğinin arkasında kaygı, özgüven eksikliği ya da duygusal zorlanmalar olabilir.
Unutmayın ki bu çalışmalar, çocuğunuzla keyifli vakit geçirirken aynı zamanda dikkat becerilerini destekleyebileceğiniz verimli alternatiflerdir. Ancak, çocuğunuzun dikkat gelişimiyle ilgili sorunlar yaşadığını düşünüyorsanız, bir uzmana danışmayı ertelemeyin.