Pazar, Nisan 27, 2025

Haftanın En Çok Okunanları

Son Yazılar

İrade ve Azim Gücünü Artırmadaki Etkisi İnanılmaz: Anterior Midsingulat Korteks (aMCC)

Anterior Midcingulate Cortex (aMCC): Beynimizin Azim ve İrade Gücü Merkezi

Ön Orta Singulat Korteks (aMCC) olarak da bilinen bu beyin bölgesi, yapılan çalışmalara göre beynin farklı sistemlerinden gelen bilgileri senkronize eden ve davranışlarımızın istemli kontrolüne katkı sağlayan bir iletişim ağına sahiptir. 1907 yılında ilk kez tanımlanan bu bölge, motivasyonumuzu, irade gücümüzü ve disiplinimizi yönetmekte önemli bir rol oynamaktadır. Bu bölgenin aktivasyonunu tetikleyerek irade gücümüzü ve motivasyonumuzu artırmamız mümkündür.

Yapılan yeni çalışmalar, bilişsel ölçümlerden elde edilen sonuçlara göre orta yaştaki bireyler ile genç yetişkinlere eşdeğer performans gösteren ve “süper yaşlılar” olarak tanımlanan bir yaşlı alt grubunun, biyolojik yaşıtlarına kıyasla beyin yapılarındaki önemli farkların çoğunun Ön Orta Singulat Korteks’in (aMCC) yapısı ve işlevi ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmalara göre, “süper yaşlılar” grubunun bahsedilen beyin bölgesi, yaşıtlarına göre daha büyük bir kapasiteye sahiptir.

aMCC’nin Gelişimi

Bu bölgenin geliştiği ve büyüdüğü diğer gruplara örnek olarak, düzenli olarak egzersiz yapan sporcuları, diyetlerine sadık kalan bireyleri ve isteklerine direnç gösterebilen kişileri gösterebiliriz. Ön Orta Singulat Korteks (aMCC)esnek bir yapıya sahip olduğundan, uygun davranış değişiklikleriyle geliştirilebilir ve kapasitesi artırılabilir.

Azim ve İrade Gücünüzü Artırın

Temel kural: Yapmak istemediğimiz şeyleri düzenli şekilde yapmak ve bize zarar verdiğini bildiğimiz halde yapmak istediğimiz şeyleri yapmamak. Konfor alanımızın dışına çıkmak, kolay ve eğlenceli şeyler yerine zor ve sıkıcı olanları bilinçli olarak seçmek. Beynimiz, zorlu görevlerde ve özellikle kişinin daha direnç göstererek gerçekleştirmeye çalıştığı aktivitelerde Ön Orta Singulat Korteks (aMCC) aktivitesini artırır.

Peki bunu nasıl yapabiliriz?

  • Sıcak duş yerine soğuk duş alın.

  • Sağ elinizle yazıyorsanız, sol elinizle yazmayı deneyin.

  • Sabah insanı değilseniz, düzenli bir şekilde erken kalkmayı deneyin.

  • Egzersiz yapmak istemiyorsanız, sadece 5 dakika egzersiz yapmayı deneyin.

  • Ders çalışmak istemiyorsanız, kitap okumayı deneyin.

  • Fast food yemek istiyorsanız, dolabınızı yeşilliklerle doldurun.

  • Kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sağlıklı alternatifleri seçin.

  • Kendinizi merak ettiğiniz ve öğrendiğiniz yeni ortamlara itin.

  • Çalışmamış beyin bölgelerinizin aktivitesini artırmayı deneyin. Örneğin, yeni bir dil öğrenmek veya egzersize odaklanırken yeni bir enstrüman almak.

  • Sabahları veya akşamları 10 dakikalık meditasyon yapmayı deneyin.

  • En önemlisi, kendinize verdiğiniz sözleri tutarak bu bölgenin gelişimine katkı sağlayın.

aMCC’nin Küçülmesi Nelere Yol Açar?

Ön Orta Singulat Korteks (aMCC) bölgesinin küçülmesi, çeşitli olumsuz etkiler yaratabilir. Bunlar arasında:

  • Üşengeçlik ve tembellik

  • Artan erteleme davranışı

  • Kendilik hayal kırıklığı

  • Kaygı artışı

  • Motivasyon eksikliği

  • Olumsuz duygudurumda sağlıksız alternatiflere yönelme (alkol, madde kullanımı, yağlı yiyecekler)

  • Tıkanırcasına yemek yeme davranışı

  • Birçok nöropsikiyatrik bozuklukla ilişkili olan ilgisizlik ve diğer motivasyonel sorunlar

aMCC Aktivitesini Artırırken Dikkat Edilmesi Gereken Parametreler

Ön Orta Singulat Korteks (aMCC) aktivitesini artırmaya çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı parametreler bulunmaktadır. Uykusuz kalmak ve belirli bir uyku düzeninin bulunmaması, bu çabaları olumsuz etkileyebilir ve istediğiniz sonuçları elde edemeyebilirsiniz. Fiziksel ve duygusal acılar da benzer bir duruma yol açabilir. Ayrıca, dikkat süresi ve odaklanabilme kapasitesi gibi parametrelerin kontrolü önemlidir. Bu parametreleri sağlıklı bir şekilde yöneterek azim ve irade gücünüzün önünde hiçbir şey duramayacaktır.

 Kaynakça

Touroutoglou, A., Andreano, J., Dickerson, B. C., & Barrett, L. F. (2020). The tenacious brain: How the anterior mid-cingulate contributes to achieving goals. Cortex, 123, 12-29. https://doi.org/10.1016/j.cortex.2019.09.011. Epub 2019 Oct 9. PMID: 31733343; PMCID: PMC7381101.

Merve Sayar
Merve Sayar
Merve Sayar, psikolog ve yazar olarak psikoterapi, psikolojik danışmanlık ve akademik çalışmalar alanında geniş bir deneyime sahiptir. Lisans eğitimini psikoloji üzerine tamamlayan Sayar, özellikle bilişsel davranışçı terapi, aile danışmanlığı, kısa süreli çözüm odaklı terapi, çocuk ve ergen psikoterapisi alanlarında uzmanlaşmış hizmeti vermektedir. Çeşitli devlet kurumlarında öğrencilere ve çalışanlara yönelik psikoeğitim vermekte olan Sayar, bunun yanında dijital mecralarda ve çeşitli sosyal platformlarda psikoloji üzerine yazılar yazmaktadır. Kişiye kendi psikoloğu olmayı öğretmeyi misyon haline getirmiş olan yazar, ruh sağlığı alanında güncel içerikler üretmeye devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar