Pazar, Mayıs 25, 2025

Haftanın En Çok Okunanları

Son Yazılar

Glow Up Kültürü: Yaza Kadar Birlikte Sağlıklı İletişim İle Dönüşüyoruz!

Glow Up Akımı Nedir?

Yazın yaklaşmasıyla birlikte sosyal medyada viral olan bir akım var: “glow up”. Beraber en iyi versiyonumuza dönüşüyoruz, şu kadar günde glow up geçiriyoruz içerikli videolar sık sık karşımıza çıkıyor. Peki siz bu videolar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu tarz videolar bazılarımız için motivasyon kaynağı olup sağlıklı iletişim becerileri, spor, düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi pek çok alt başlığı kapsayabilir ve kişisel gelişim, kendine bakım gibi süreçlere bizi teşvik edebilir. Ama bir de madalyonun karanlık yüzü var tabi.

Glow Up Akımının Karanlık Yüzü

Bu tarz trendler üzerimizde baskı oluşturarak zamanla kaygı, yetersizlik duygusu ve depresif düşünceleri tetikleyebilir. “Yaza kadar güzel olmalıyım” inancı pekişerek toplum tarafından onaylanma ihtiyacımız biz fark etmeden güçlenebilir. Bir bakmışız kendi bedenimizle değil de sosyal medyada gördüğümüz influencerların, ünlülerin bedenleriyle, estetik algılarıyla kendimizi kıyaslıyoruz. Kendimizi başkalarıyla kıyaslama hali ise özgüven problemlerinin kapısını aralayabilir.

“Ben niye böyle değilim, keşke burnum onun gibi olsaydı” gibi söylemler size çok yabancı gelmiyor olabilir. Bir noktada bu kıyas hali beden algımızda ciddi bozulmalara yol açabilir. Beden dismorfisi bozukluğu dediğimiz bu durum vücudumuzu olduğundan farklı algılamamıza neden olur. Kendi görünümümüzü gerçekçi olmayan, hatalı bir şekilde değerlendirmeye başlayabiliriz.

Gerçek Glow Up Nedir?

Gerçek bir glow up sadece fiziksel değil, duygusal gelişim ve zihinsel boyutları da kapsamalıdır. Sosyal medya trendleri ise bu süreci çoğunlukla dış görünüşle sınırlar. Eğer bu sürece “Yaza kadar başkalarına daha güzel görünmeliyim.” gibi dışsal bir motivasyon ile başlıyorsanız uzun vadede bu sizin için zarar verici olabilir. Bunun yerine sürece “Kendim için değişiyorum.” gibi bir niyetle başlamak daha sağlıklı olacaktır.

Daha Gerçekçi Glow Up Hedefleri

Glow up kavramı, fiziksel görünüşten ziyade, öz şefkat, duygusal olgunluk, kendini kabul gibi içsel değişimlerle tanımlandığında gerçek anlamda dönüştürücü olabilir. Kendimizi bu alanlarda geliştirecek hedefler belirlemek daha iyi olacaktır. Bir psikolog olarak benim önerebileceğim glow up fikirleri:

1. Günlük Tut (Journaling)

Kendinizi en iyi tanımanın yollarından biri de günlük tutmaktır. Duyguların ve düşüncelerin nasıl seyrettiğine yakından bir bakış açısı sağlar. Her gün 5 dakikanı ayır ve kendine şu soruları sor: “Bugün kendime nasıl davrandım?”, “Bugün kendimi en çok ne zaman sevdim?”, “Bugün nasıl hissettim?”

2. Düşünce Temizliği Yap

Kendini sürekli yargıladığın ve eleştirdiğin düşünceleri fark et ve yumuşat. “Ben zaten hiçbir şeyi beceremem” yerine şunu dene “Şu an zorlanıyorum ama bu geçici”.

3. Dijital Detoks Yap

Sabah uyandığında ilk yaptığın şey telefonuna bakmak olmasın. Güne kendine dikkat vererek başla. Ve lütfen sürekli kendini kıyasladığın sosyal medya hesaplarını sessize al ya da takipten çık.

4. Duygularına Alan Aç

Duygularını fark et ve kabullen. “Şu an üzgünüm” demek durumu daha da kötüleştirmez emin ol. Duygularını bastırmak sonrasında onların güçlenerek gün yüzüne çıkmasına sebep olacaktır.

5. “Hayır” Demeyi Öğren

Sınırlarımız her şeyimiz. Lütfen başkalarının onları yıkıp geçmesine izin verme. Sadece başkaları seni sevsin diye “evet” deme.

6. Uykuya Önem Ver

Uyku bizim için çok önemli, ruh halimizden cilt sağlığımıza kadar her şeyi etkiler. Her gece aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen göster ve ekranı yatmadan 1 saat önce bırak. Kaliteli bir uykunun anahtarı melatonin hormonu ve bu hormonun salınımı akşam 23.00 ve gece 03.00 arasında oluyor. Bu saatler arasında yatakta ol.

7. Beslenmene Dikkat Et

“Kilo vereyim” diye değil “enerjik hissedeyim” diye düşün ve ihtiyacın kadar ye. Taze ve seni tok tutan yiyecekler tercih et. Yedikten sonra seni rahatsız eden, şişkinlik oluşturan yiyeceklerin tüketimini olabildiğince kısıtla. Kilo problemin varsa bir diyetisyenden, yeme bozukluğu ya da duygusal yeme atakları yaşıyorsan da bir psikologdan destek almaktan çekinme.

8. Hayatına Sporu Ekle

Spor hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için oldukça önemli bir parça. Ancak sevmediğin halde spor salonuna gitmek yerine farklı alternatifler dene. Özellikle pilates ve yoga gibi sporlar nefese verilen dikkat sayesinde güzel bir anda kalma pratiğini de hayatınıza entegre etmiş oluyor. Bunun yanı sıra günlük yapacağınız hafif tempolu yürüyüşler de kaygınızı yatıştırmanızda size yardımcı olacaktır.

9. Sana İyi Gelmeyen Ortamlardan Uzaklaş

Kendin gibi olamadığın, rahatsız hissettiğin ortamlardan, seni tüketen insanlardan uzaklaş.

10. Sana İlham Veren İnsanlarla Zaman Geçir

Güzellik algısı üzerine inşa edilmiş sohbetler yerine kendini değerli hissettiğin ve seninle empati yapabilen insanlarla etkileşimde bulun.

Bonus: “Glow Down” Anlarına da İzin Ver

Hiçbir gelişim doğrusal olarak, hep yukarıya ilerlemez. Bazı zamanlarda yorgun, üzgün ya da motivasyonsuz hissetmek de oldukça normal. Bu zamanlarda kendine nazik ol. Gerçek glow up, kendine öz şefkat gösterebilmek ve ihtiyaçlarını fark edebilmekten geçer.

Sermin İrem Akbayrak
Sermin İrem Akbayrak
Psikolog Sermin İrem Akbayrak, çocuk, ergen ve yetişkin danışanlar ile bireysel terapi hizmeti vermenin yanı sıra psikoloji alanı ile ilgili yazılar kaleme almaktadır. Lisans eğitimini psikoloji üzerine tamamlayan Akbayrak, üniversite hayatı boyunca pek çok farklı klinikte staj yaparak alana dair deneyim kazanmış, gönüllülük çalışmalarını sürdürerek dezavantajlı çocuk grupları ile temas etme fırsatı yakalamıştır. Yoğun bir lisans eğitiminin ardından klinik çalışmalarını sürdürmek üzere eğitimler almaya devam eden Akbayrak, bu uzun mesleki öğrenme yolculuğunun her adımından keyif almaktadır. Psikolojiye dair yazılarında okurların hayatlarına bir nebze de olsa dokunmayı arzulayan yazar, kendi yolculuğundan, deneyimlerinden yola çıkarak yazılarını kaleme almaya devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar